02

2019 DÖNEMİ HUBUBAT ALIM FİYAT VE POLİTİKALARI

 
Ülkemizde 2019 yılı hububat hasadının Mayıs ayının ikinci yarısında başlaması öngörülmektedir.
 
TMO hububat alım fiyat ve politikaları belirlenmiş olup Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından sert ekmeklik buğday ve arpa alım fiyatımız açıklanmıştır.
 
Bu yıl TMO tarafından hububat alımlarında izlenecek politikalar şunlardır:
 
 
1. TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 270 işyerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda (yaklaşık 80 nokta) alım faaliyeti gösterecektir.
 
2. Üreticilerimizin lisanslı depoları kullanmaları menfaatlerine olacaktır. Nitekim lisanslı depolara ürün teslim edilmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği, araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75'ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânı ile peşin ödeme gibi avantajlar mevcuttur.
 
3. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacaktır. 
 
4. Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olmayan kesimler (tüccar) ise üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla stoklarındaki ürünü 1 Kasım 2019 tarihinden itibaren TMO'ya satabileceklerdir. 
 
5. TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir.
 
6. TMO, altyapısı uygun olan borsalarda alım yapacaktır. Borsa üzerinden alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO'ya satabileceklerdir. 
 
7. Pazar günleri hariç, haftanın 6 günü alım yapılacaktır.
 
8. TMO ile protokol imzalayan lisanslı depolara ürün teslim eden üretici ve tüccar, ürünlerini elektronik ürün senedi (ELÜS) ile TMO'ya satabileceklerdir.
 
9. Ürününü TMO depolarına emanete bırakan üreticiler TMO'dan %30 avans alabilecektir. Üretici ve tüccar, emanete bırakılan ürünler için TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan kredi kullanabileceklerdir. 
 
10. TMO'nun anlaşmalı olduğu bankalardan makbuz senedi ile kredi kullanan tüm kesimlerin bankalara olan yükümlülüklerini yerine getirerek ürünlerini TMO'ya satmamaları durumunda bankalara ödemiş oldukları faizin %25'i TMO tarafından karşılanacaktır.
 
11. Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO'ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.
Ürününü lisanslı depolar üzerinden Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO'ya satanlara ise ödemeler peşin yapılacaktır. 
 
12. Üreticilerden bu yıl da boşaltma ücreti alınmayacaktır. Böylece üreticinin ton başına ilave 9,4 TL kazancı olacaktır.
 
 
2018 yılında ton başına 1.050 TL olarak açıklanan Kırmızı/Beyaz Sert Ekmeklik Buğday fiyatı 2019 yılında %29 artırılarak ton başına 1.350 TL olarak belirlenmiştir.
Buğdayın kalitesine göre açıklanan fiyatlar üzerine ayrıca %4'e kadar ilave fiyat uygulanacaktır. Bu şekilde kaliteli ürünün fiyatı ton başına 1.400 TL'yi geçecektir.
  
Diğer gruplardaki ürünlerin alım fiyatları, TMO tarafından belirlenen pariteye göre hesaplanmış olup aşağıdadır.
Bu fiyatlara ilave olarak Bakanlığımız tarafından buğdayda ton başına 100 TL prim ödemesi ile gübre, mazot ve sertifikalı tohumluk gibi destek ödemeleri yapılacaktır.
 
Kırmızı/Beyaz Sert Ekmeklik Buğday için belirlenmiş olan 1.350 TL/Ton alım fiyatı, Bakanlığımızca verilen yaklaşık 200 TL/Ton prim ve diğer desteklerle birlikte 1.550 TL/Tona kadar yükselmektedir.
 
Açıklanan bu fiyatla üretici; maliyete göre %41, yani ton başına 450 TL gelir elde etmiş olacaktır.
 
2018 yılında ton başına 1.100 TL olarak açıklanan makarnalık buğday fiyatı 2019 yılında %32 artırılarak ton başına 1.450 TL olarak belirlenmiştir.
 
2018 yılında ton başına 825 TL olarak açıklanan arpa fiyatı 2019 yılında %33 artırılarak ton başına 1.100 TL olarak belirlenmiştir.
 
2018 yılında ton başına 800 TL olarak açıklanan çavdar, yulaf ve tritikale fiyatı 2019 yılında %28 artırılarak ton başına 1.025 TL olarak belirlenmiştir. 
 
TMO'ya ürün teslim edecek üreticilerimizin, alım noktalarımızda herhangi bir zorlukla karşılaşmamaları için; 
 
ÇKS bilgilerini güncellemeleri, 
 
Randevularını mutlaka almaları, 
 
Ürünlerini randevu alınan gün getirmeleri, 
 
Anlaşmalı bankalardan alınacak ürün kartı veya banka hesap numaraları ile alım noktalarına gelmeleri, 
 
Lisanslı depolara ürün teslim edeceklerin bankadan yatırım hesabı açmaları, 
 
Ürünün, iş yerlerimize/lisanslı depolara ürün sahibi tarafından veya vekâlet verilerek getirilmesi,
 
gerekmektedir.
 
Üreticiler, TMO işlemleri ile ilgili her türlü bilgiyi TMO internet sitesinden, TMO iş yerlerinden ve Alo Ürün Hattından [312 416 34 10 (8 hat)] alabileceklerdir.
 
Yeni hasat döneminin ülkemize, milletimize hayırlı ve bereketli olmasını dileriz.
 
 
 
 
Anlaşmalı bankalar:
 
Halkbank, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası, Akbank, Albaraka Türk, Denizbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Şekerbank T.A.Ş., Türkiye Ekonomi Bankası (TEB), Yapı ve Kredi Bankası 
 
 
 
 
 
2019 DÖNEMİ TMO HUBUBAT ALIM FİYATLARI
 
CİNSİ
 
ALIM FİYATI (TL/TON)
 
MAKARNALIK BUĞDAYLAR
 
MAKARNALIK BUĞDAY (2.Grup)
 
1.450
 
DÜŞÜK VASIFLI MAKARNALIK BUĞDAY
 
1.200
 
EKMEKLİK BUĞDAYLAR
 
SERT EKMEKLİK BUĞDAY (2.Grup)
 
1.350
 
DİĞER EKMEKLİK BUĞDAY (2.Grup)
 
1.275
 
DÜŞÜK VASIFLI EKMEKLİK BUĞDAY
 
1.125
 
ARPA
 
1.100
 
ÇAVDAR-YULAF-TRİTİKALE
 
1.025

 

Kamuoyuna Saygıyla Duyurulur.

 

Okunma Sayısı: 2817