Türkiye Tarım Üretiminde Avrupa'da 1., Dünyada 7. Sırada

  • 09.05.2016
  • tarsustb

TARSUS Ticaret Borsası, 2016 Buğday Raporu, 13 Mayıs tarihinde üyelere sunulacak. Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, rapor sunumu öncesinde yaptığı açıklama, ciddi bir tarımsal üretim ülkesi olmamıza rağmen, ihracatta yaşanan sıkıntılara değindi. 

Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, “Dünya'daki toplam nüfusun yaklaşık beşte biri geçimini tarımdan sağlamaktadır.Bu rakamlar ülkelerin gelişmişlik düzeylerine bağlı olarak değişse de,  gerçek olan tarım olmadan bir endüstriden bahsedilmeyeceğidir. 

Son dönemde, yapısal reformlar ve AB müktesebatına uyum kapsamında tarım, hayvancılık ve gıda sektörlerine yönelik global ölçekli standartlara uygun çalışmalar başlatılmıştır. Mevcut durumda, potansiyel toprak kaynaklarının önemli bölümünün kentsel kullanıma açıldığı ve tarım için kullanılmadığı , su kaynakları bakımından ise ciddi bir kıtlık yaşandığı görülmektedir.Bunun yanı sıra , iklim değişikliği dolayısıyla tarımsal üretim kaynaklarında gelecekte daha büyük problemler ortaya çıkabileceği tarafımızca düşünülmektedir” dedi.

“Artık küreselleşen dünyada ülkesel rekabetçilikten çok bölgesel rekabetçilik gündeme gelmeye başlamıştır. Bölgenin kalkınması ve rekabet gücü açısından önemli bir fırsat olan tarımsal üretimden ve tarımsal ihracattan nasıl faydalanırız sorusuna cevap aramalıyız” ifadelerini kullanan Borsa Başkanı Murat Kaya, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şunlara değindi:

“Bu noktada; Türkiye tarım ihracatı nın 6 da 1’ini (yaklaşık 1 milyar dolar) gerçekleştiren bölgemizde kalkınmanın katalizörlerinden biri olan ihracat açısından yararlanılacak kaynakları ortaya çıkarmak, bölgesel tarımsal ihracat oranlarının artırılarak ekonomik bir odak haline gelmeyi planlamalıyız.

Dünya nüfusu 2050 yılında bugünkü nüfustan %34 daha fazla olacağı, yani 9,5 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Daha büyük ve muhtemelen daha şehirli olacak nüfusun beslenmesi için gıda üretiminin %70 oranında arttırılması gerekecektir. Buda daha az toprak kullanılarak daha fazla gıda üretmek demektir. Ülkemizde tarımın daha da verimli hale getirilmesi için, belli başlı yapısal sorunların başında, tarım topraklarının ve işletmelerin küçük ve parçalı olması var. Bu sorun, tarım üretiminin sağlayabileceği potansiyel katma değer önünde bir engel teşkil ediyor. Verimlilik artışı için, girdi maliyetlerinin oluşturduğu olumsuz etki de, üzerine yoğunlaşmak gereken diğer bir kritik sorundur.

Tarımda, Dünyada 80 trilyon dolara yaklaşan küresel hasılanın yüzde 5,5 nu tarımsal ürünler oluşturmaktadır. Bugün Türkiye tarım üretiminde Avrupa'da 1., dünyada 7. sırada yer alıyor. Zengin coğrafi ve iklimsel özelliklerine bağlı olarak, ülkemizde gerek tahıllardan yağlı tohumlara uzanan tarla bitkilerine, gerekse meyveden sebzeye çeşitli bahçe bitkilerine kadar tarımsal üretim yapılıyor. Nüfusun yüzde 25'ini istihdam eden, dolaylı bir şekilde de tüm toplumu ilgilendiren stratejik bir sektör olan tarımda, Avrupa standardında üretim yapabilirsek tarımsal üretim hacmimizi 60 milyar dolardan 280 milyar dolara yükseltebileceğiz.

Yerel ve sosyo – ekonomik kalkınma açısından Çukurova Bölgesindeki en önemli potansiyel sektörlerin başında gelen tarım sektöründe bölgemizde BUĞDAY sezonuna girilmesine az bir zaman kaldı. 2016 yılı Buğday Projeksiyonunun anlatıldığı bu çalışma buğday üretiminin mevcut durum itibariyle genel hatlarıyla ortaya koymaya yönelik olarak hazırlanmıştır. Önümüzdeki hafta 13/MAYIS/2016 Cuma günü borsamızda gerçekleştireceğimiz sektör toplantımızda üyelerimizin bilgisine sunacağız.Yararlı olmasını temenni eder, bereketli ve kazançlı bir sezon dileriz.”

Türkiye Tarım Üretiminde Avrupa'da 1., Dünyada 7. Sırada