2016 Yılı İlk 6 Ay Değerlendirmesi

  • 13.07.2016
  • tarsustb

Akreditasyon Sistemi uygulamaları kapsamında gerçekleşen Akreditasyon İzleme Kurulu Toplantısında Tarsus  Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kaya ekonominin 2016 yılı ilk 6 aylık görünümüne ilişkin değerlendirmede bulundu.

Başkan Murat Kaya, 2016’nın ilk yarısını güncel, ekonomik ve sosyal konular ile yaşanan terör saldırılarına da  ele alarak değerlendirirken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan haziran ayı enflasyon verilerini de değerlendirdi

Başkan Murat Kaya , Akreditasyon Sisteminin gereklerinden biri olarak Borsamız'a önümüzdeki hafta perşembe günü  geliştirme ziyareti gerçekleşeceğine değinerek   güncel, ekonomik ve sosyal konular ile yaşanan terör saldırıları konularındaki değerlendirmelerinde şu ifadeleri kullandı:

" Geçen ay yaz sebze ve meyvedeki arz artışının enflasyona olumlu yansıması beklenirken Ramazan ayındaki talep artışı bu gelişmeyi dizginledi. Son aylarda enflasyonu artık  gıda ve tarım fiyatları belirliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan haziran ayı enflasyon verilerine göre  Haziran ayında Türkiye (TR) Geneli TÜFE endeksi bir önceki aya (Mayıs 2016) göre yüzde 0,47 oranında yükseldi. Aylık bazda yurt içi üretici fiyat endeksinde de yüzde 0.41 oranında artış gerçekleşti.Haziran ayında TÜFE yıllık bazda 2 ay aradan sonra yeniden yüzde 7 seviyelerini aşarak % 7.64 'e yükseldi. İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey’de bulunan 26 bölge içinde, TÜFE bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış %9,47 ile TR62 (Adana, Mersin) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış %8,55 ile yine TR62 (Adana, Mersin) bölgesinde gerçekleşmiştir.

Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2016 yılı Mayıs ayında, 2015 yılının aynı ayına göre %9,6 artarak  12 milyar  140 milyon dolar, ithalat %3,8 azalarak 17 milyar 194 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Bu noktada özellikle Rusya'nın yaptığı açıklamalara bakıldığında kısa süre içinde bölgemizden yaş meyve sebze ihracatının yeniden başlamasını  bekliyoruz. Yaz aylarında meyve ağırlıklı gerçekleşmesini beklediğimiz ihracatın sonraki aylarda sebze ile devam ederek ivme kazanacağını düşünmekteyiz. Firma ve sektörlerimize ihracat kabiliyeti kazandırılarak Rusya ile Ülkemiz adına yaşanan bu olumlu gelişmeyi en üst düzeyde ihracata yansıtmalıyız. Bu süreç bölge ekonomisine katkı sağlayacağı gibi üreticilerimizin de ürünlerinin değer kazanmasına neden olacaktır.

Türkiye'nin  yaşanan iç ve dış terör kaynaklı güvenlik sorunları, kabine değişikliği, iç ve dış politika durumları ve güncelde takip ettiğimiz tüm bu gelişmeler altında bir yandan büyümeyi sürdürmeye ve diğer yandan reformlarla dönüşüm gerçekleştirmeye çalışan Türkiye ekonomisi, geçen yılın 1. çeyreğinde yüzde 2,5 büyümüş, özellikle son çeyrekteki yüzde 5,7'lik performansıyla yılı yüzde 4'lük büyüme ile tamamlamıştı.Bu yılın ilk çeyreğindeki beklentilerin üzerindeki performansıyla kesintisiz büyümesini 26'ncı çeyreğe taşıyan Türkiye ekonomisi, Yılın ilk çeyreğinde elde edilen yüzde 4.8’lik büyüme, ekonomimizin güçlü potansiyelinin devam ettiğini göstermektedir. Tüm Türkiye genelinde hasat sezonunun yoğun olarak başlayacağı yılın ikinci yarısında tarımsal büyümenin çıtayı yükselteceğini bekliyoruz.

2016 Yılı İlk 6 Ay Değerlendirmesi