Tarsus Beyazı Dünyaya Açılacak

  • 20.07.2016
  • tarsustb

Tarsus Ticaret Borsası, Ticaret ve Sanayi Odası ile Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nce 2015 yılının Ocak başlayan ve 2020 yılında tamamlanması hedeflenen 5 yıl süreli Tarsus Beyazı Üzüm çeşidinin “Mutasyon Islahı Yoluyla Geliştirilmesi ve Tane Dökümüne Dayanıklı Yeni Çeşitlerin Elde Edilmesi” Projesinde birbuçuk yılda gelinen nokta hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Ticaret ve Sanayi Odası salonunda yapılan toplantıya Kaymakam Bekir Atmaca, Belediye Başkan yardımcısı Hüseyin Boro,Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Ruhi Koçak, , Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Merkezi Müdürü Davut Keleş, Proje sorumlularından Ziraat Y. Mühendisi Mehmet Erdem Kiraz ve Oda ve Borsaların yöneticileri katıldı.Alata Bahçe Kültürleri Müdürü Dr. Davut Keleş ise konuşmasında, 1 Ocak 2015 yılında başladıkları bu projenin 2020 yılında sona ereceğini ve 45 bin liralık bir bütçeyle bu projenin hedefine ulaşacağını söyledi.
Tanelenme sorunu nedeniyle diğer çeşitlerle rekabet gücü azalan Tarsus Beyazı üzüm çeşidinin mutosyon ıslahı yoluyla tane dökümüne dayanıklı hale getirilmesi konusunda önemli bir aşamaya gelindiğini belirten Davut Keleş, Mersin bölgesinin üzüm üretimi konusunda Türkiye’nin en önemli illerinin başında geldiğini kaydetti.
Daha sonra söz alan proje sorumlularından Mehmet Erdem Kiraz, Tarsus Beyazı üzümünün yeni çeşitleri, yola dayanıklılığı, tanelenmesinin önlenmesi ve genleri konusunda slaytlı sunum yaparak, yapılan çalışmaların geldiği nokta hakkında bilgi verdi.Toplantıda araştırma kapsamında üretimi yapılan ve tanelenmesinin önlenmesine yönelik üretimi yapılan Tarsus Beyazı üzümü de toplantıda gösterildi.
Başkan Murat Kaya yapılan çalışmaları şu şekilde değerlendirdi.
Alata Müdürümüz Sn. Dr. Davut Keleş’e , bölüm başkanı hocalarımıza ayrı ayrı teşekkür ederiz. Burada çok güzel ve başarılı çalışmaların yürütüldüğünü gördük, sevindik.Tarsus Beyazı Üzümü için başlatılan projede gelinen noktada bizlere sunulan verilerin sonuçları oldukça mükemmel.Hocalarımızın ellerine sağlık. Mersinin toplam üzüm üretimi 250 bin ton civarında olup ülke genelinde 4. sırada yer alırken ilimizin bağ alanları içinde Tarsus yaklaşık 120 bin dönümlük alan ile hem üretimde hemde ekili alnada ilk sırada yer almaktadır.Bu projeye Borsa olarak destek vermemizdeki en büyük gaye; Tarsus Beyazının tanelenme sorunu nedeniyle nakliyeye dayanım açısından sıkıntılı bir çeşit olması ve bu sorunun diğer çeşitlerle rekabet gücünü azaltmasıdır.Bu konuda yapılacak bir çalışma ile tanelenme sorununun ortadan kaldırılması üzümün kalitesi ve yola dayanımı arttırılması ile pazarlama şansı yükselmesi sağlanması hedeflenmektedir.İşin özü, Tarsus Beyazı Üzümünün ticari hale getirilmesi ve iç satışı ile ihracatının sağlanmasıdır. Üreticilerimizin bin bir emek ve zahmetle ürettikleri ürünlerini dünya pazarlarında hak ettiği konuma ulaşması ve markalaşmasının sağlanmasıdır. Tarsus’ta bağcılık adına yöresel bir markamız olan Tarsus Beyazı üzüm çeşidimiz için bu son derece önemlidir. Tarsus Beyazının sorunlarına dair çözüme ulaştığımızda Bir Dünya Markası da yaratmış olacağız.
Bu sorun aşıldığı takdirde pazar payının artabileceği ihracat kabiliyetinin yükselebileceği ve böylelikle hem üreticisine hem yöreye hem de bağcılık sektörüne daha fazla kazanç getirecektir.

Tarsus Beyazı Dünyaya Açılacak