SGK yapılandırmasında yanlış bilinenler. KANUNDA YOKTUR'lar

  • 08.09.2016
  • tarsustb

29806 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6736 sayılı yapılandırma kanununun maliye, belediyeler ve diğer kurumlarla alakalı olan kısımlarından hangi borçlar ve beklentiler bu kanunda yoktur.Kanununda SGK ile alakalı bizlere en çok sorulan ve yanlış bilinenleri özetliyoruz. 

1- SGK’DA ARA BOŞLUKLARA BORÇLANMA ÇIKMIŞ, BORCUNU ÖDEYENLER HEMEN EMEKLİ OLACAKMIŞ

Konunun aslı; Sosyal Güvenlik Kurumu’nda geriye dönük veya ara borçlanma yani sigortasız çalışılmış dönemlerin şimdi veya daha önce borçlanması uygulaması olmamıştır. Ancak hizmet borçlanması ve yurtdışı borçlanması vardır.

Bunlardan hizmet borçlanması 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 41’inci ve Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 66’ncı maddelerinde yer almaktadır. Askerlik, doğum, 4/c memurların aylıksız izin süreleri, doktora veya tıpta uzmanlık için öğreniminde geçen süreler, avukatlık staj süreleri, tutuklu veya gözaltında geçen süreler, grev-lokavtta geçen süreler ve diğer ilgili maddelerde belirtilen süreler ile 3201 sayılı kanunla yurtdışı borçlanması dışında herhangi bir borçlanma olmadığından dolayı geriye dönük borçlanma veya ara boşluk doldurma kesinlikle olmayıp bu yapılandırma kanununda yoktur.

2- GERİYE DÖNÜK VERGİ KAYITLARINDA BAĞ-KUR BORÇLANMASI VAR MI

Diğer yanlış bilinen bir konu da 04.10.2000 ile 01.10.2008 tarihi öncesi vergi kaydı olup limited ve anonim şirketlerde şirket ortağı olmuş ama 2000 yılı öncesi Bağ-Kur müdürlüklerine gidip veya posta yolu ile müracaat etmeyenler ve bir sefere mahsus verilen vergi borçlanması diye adlandırılan sürelerin borçlanmasına müracaat etmeyenler için bir düzenleme bu kanunda yoktur.

3-BAĞ-KUR’DA YASA İLE GEÇMİŞ DÖNEMLERDE SİLİNEN BORÇLARA DÜZENLEME (İHYA) VAR MI

30.04.2008 tarihine kadar 60 ay üzeri borcu olanların ve 30.04.2015 tarihine kadar 12 ay ve üzeri borcu olanların yasalarla silinen borçlu oldukları sürelerin daha uygun ödeme koşulları ve taksitlendirilmesi ile alakalı bir düzenleme getirilmemiştir.

4-BORÇLARIN GECİKME FAİZLERİ VE GECİKME ZAMLARI TAMAMEN SİLİNİYOR MU

Bu sorunun cevabı ise borçların faizleri ve gecikme zamları siliniyor ama yerine yeni bir ek ödeme veya faiz geliyor. Yani (Yİ-ÜFE AYLIK DEĞİŞİM ORANLARI) bunun farkı ise diğer aylık faizden ve gecikme zammından biraz ucuz olmasıdır. Tamamen silinme yerine borçların faiz ve gecikme zamları güncelleniyor desek daha doğru olur.

5-HANGİ BORÇLARDA ANAPARANIN YARISI SİLİNECEK

İdari para cezalarının anaparasının %50’si silinecek ve silindikten sonra gecikme faizi ve zammı Yİ-ÜFE’ye göre düzenlenip 2 ayda bir ödenmek koşulu ile 18 eşit taksite kadar yapılandırılacak.

6- GENEL SAĞLIK SİGORTA BORÇLARI TAMAMEN SİLİNİYOR MU

Saece yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar gelir testine girmesi gerekirken girmeyip adına yüksek ödeme tahakkuk etmiş olanların 02.01.2017 tarihine kadar gelir testine müracaat ederlerse ve gelirleri 549 TL ve altında çıkarsa adlarına tahakkuk etmiş anapara, gecikme cezası ve gecikme zamları silinecek.

Burada dikkat edilmesi gereken konu hiç gelir testine gitmeyenlerdir. Gelir testine gidip gelir beyanı sonucu adına tahakkuk eden borçların anaparası silinmeyip, sadece gecikme cezası ve gecikme zamları silinerek Yİ-ÜFE uygulanarak 2 ayda 1 ödenmek koşulu ile 12 aya taksitlendirilecektir.

7-YAPILANDIRMA KAPSAMINA GİREN VE GİRMEYEN BORÇLAR NELERDİR

KAPSAMDA OLMAYAN SGK ALACAKLARI

-Yersiz ödenen aylıklar,-SGK’nın kısa vadeli sigortalarından (iş kazası-meslek hastalığı) rücuan alacakları, Kapsama alınmayan alacaklardır.

KAPSAMA ALINAN ALACAKLAR

-Prim borçları (SGDP ve Genel Sağlık Sigortasından),buna bağlı damga vergisi gibi borçlar, -İdari Para Cezaları,

SGK yapılandırmasında yanlış bilinenler. KANUNDA YOKTUR'lar