Tarsus Zeytin Platformu ve “Tarsus Sarıulak Zeytini”

  • 16.11.2016
  • tarsustb

Tarsus Belediyesi, İl ve İlçe Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü, Tarsus Ticaret Borsası, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası, ALATA ile zeytin ve zeytinyağı üreticileri tarafından oluşturulan Tarsus Zeytin Platformu Tarsus’a özgü Sarıulak cinsi zeytini ulusal ve uluslararası platforma taşınması kararı aldı.

Tarsus Ticaret Borsası’nın sekretaryasını yürüttüğü ve bu yıl 3 üncüsü düzenlenen Tarsus Zeytin Platformunun yapılan toplantısına, Mersin İl Tarım Müdür Yardımcısı Mehmet Akbaş, Tarsus İlçe Tarım Müdürü Hayri Erdoğan, Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Aksoy, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu , Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ömer Özcan ile zeytin ve zeytinyağı üreticileri, ve işletme tesisi temsilcileri katıldı.

Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Türkiye’de 170 milyon zeytin ağacı bulunduğunu, yılda ortalama 220 bin ton zeytinyağı, 450 bin ton sofralık zeytin üretimi yapıldığını ve 400 binden fazla ailenin zeytin ve zeytinyağı üretiminde çalıştığını, sofralık zeytin ihracatının yılda 72 bin ton, zeytinyağı ihracatının da yılda 20 bin ton olduğunu söyledi.

Türkiye’nin zeytinyağı üretiminde dünyanın ilk 5 ülkesi arasında, zeytinyağı ihracatında ise 5. sırada olduğunu, sofralık zeytinde dünyada İspanya’dan sonra sofralık zeytinde en çok üretim yapan ikinci ülke, sofralık zeytin ihracatında ise yine dünyada ikinci sırada yer aldığını belirten Başkan Murat Kaya, “Tarsus’ta 40 bin dönümde bir milyon 628 bin ağaçta yaklaşık 60 bin ton zeytin üretimi yapılmaktadır. Bunun yarısı yağlık olarak işlenirken, ağaç başı verim Türkiye ortalamasının neredeyse iki katıdır.” Dedi.

Tarsus Zeytin üreticileri platformunun misyonu hakkında da açıklama yapan Başkan Murat Kaya, “Tarsus’ta üretilen zeytin ve zeytinyağını dünyada rekabetçi ortama getirip, dünya markası yapmak istiyoruz. İç ve Dış Pazar kanallarını genişletmek, mevcut pazarlardaki konumu güçlendirmek, markalı ihracatı arttırmak, üretici ve tüketiciyi bilinçlendirmek ve tüketimin artışını sağlamak istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Mehmet Akbaş ve Tarsus İlçe Müdürü Hayri Erdoğan yaptıkları konuşmalarda, Tarsus’a özgü Sarıulak zeytin çeşidinin dünyanın en kaliteli zeytinlerinden biri olduğunu ve Sarıulak zeytinine coğrafi işaret ve marka patenti almayı hedeflediklerini, ayrıca Tarsus Ziraat Odası’nın Sarıulak zeytini fidan üretim merkezi açacağını, bu konuda Tarsus Belediyesi ile kendilerinin destek vereceğini kaydettiler.Ayrıca alınan kararların uygulamaya geçilmesi için vakit kaybetmemek gerektiğinin altını çizdi.

Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu ise konuşmasında, Tarsus’ta özellikle zeytin ve üzüm konusunda markalaşmanın şart olduğunu vurgulayarak, “Markalaşmak çok önemli. Tarsus Sarıulak ve Tarsus Beyazı konusunda markalaşmayı sağlamamız gerekiyor. Buna çok önem vermeliyiz. Çalışmalarımıza diğer ürünleri de katarsak marka değerimiz kalmaz. Tarsus’un özellikle Sarıulak Zeytini ve Tarsus Beyazı üzümünde markalaşması kaçınılmazdır” diye konuştu.

Tarsus Belediye Başkan yardımcısı Rıdvan Aksoy ise konuşmasında yerel yönetim olarak her türlü desteği vermeye devam edeceklerini söyledi.

Toplantı üreticiler, işletme tesisi sahiplerinin sorun, soru ve istişareleri ile son buldu.

Tarsus Zeytin Platformu ve “Tarsus Sarıulak Zeytini”
Tarsus Zeytin Platformu ve “Tarsus Sarıulak Zeytini”
Tarsus Zeytin Platformu ve “Tarsus Sarıulak Zeytini”
Tarsus Zeytin Platformu ve “Tarsus Sarıulak Zeytini”