Buğdayda Rekolte Yüksek

  • 06.06.2017
  • tarsustb

Yıllık 20 milyon tonluk Türkiye buğday üretiminde, Tarsus'ta hasadına başlanan buğdayın verimi yüzleri güldürdü. Tarsus Ticaret Borsasından yapılan açıklama da son yıllarda ekim alanları azalan buğdayda, bu yıl bahar yağmurları ve olumlu iklim koşullarının etkisiyle verim artışı yaşanmaktadır. Tarsus Ticaret Borsası'nın hazırladığı 2017 Buğday Projeksiyonu( Beklentisi) raporunda da belirtildiği gibi beklenen yüksek verim Tarsus'ta hasadına başlanan buğdayda yüksek verim beklentilerini doğruladı.

Üreticinin rekolteden memnun olduğu ve dönüme 500-700 kğ verim alınması rekolte yönünden buğday üreticisinin yüzünü güldürdü.

FİYAT BEKLENTİSİ

Tarsus'ta yaklaşık 15 gün önce başlayan buğday hasadında üreticiler  taban fiyatının da bir an önce açıklanmasını bekliyor.

HASAT SONRASI EKONOMİ

Buğday hasadı ile birlikte kent ekonomisinin canlanması bekleniyor.Kentin tarıma dayalı bir ekonomiye sahip olması nedeniyle, üreticilerin hasat sonrası kent ekonomisine doğrudan katkı sağlayacağı, yaklaşan bayram sonuna kadar kentte ekonomik hareketlilik ve canlılık artacaktır.

SARI ALTININ EKİMİ ÇOK AZALDI

Buğdayda ekim alanlarımız son 10 yıla oranla azaldı.Tarsus'ta özellikle kıraç alanlar dahil olmak üzere dağ taş sarı altınla kaplı olurdu. Aynı alanlar hem destek hem de fiyat yönünden daha avantajlı olan bitkisel ürünlerin ekimine yerini bıraktı.Durum böyle olunca dünyada en çok ihtiyaç duyduğumuz ekmeklik buğdayın ekim alanları da azalmaya başladı.

Buğdayda Rekolte Yüksek