Su Zengini Değiliz

  • 24.03.2021
  • tarsustb
Tarsus Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya,Dünya Su Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, su tasarrufu çağrısında bulundu. Tüm ülke genelinde bu yıl yağışların yeteri kadar gerçekleşmediğini hatırlatan Başkan Murat Kaya, "Bir damla suyu bile ziyan etmeyelim" dedi.
-"SU ZENGİNİ DEĞİLİZ"-
İklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisinin kendisini göstermeye başladığına değindiği mesajında "Şu anda su konusunda bir kriz yaşamıyoruz ancak gelecek nesillere sağlıklı içme suyu bırakabilmek için bugünü kontrol altına almamız gerekiyor. Bunun için de su israfını önlememiz lazım. Türkiye‘nin mevcut su potansiyeline göre kişi başına düşen yıllık kullanılabilir su miktarı 1500 m3 civarında, ve TÜİK 2030 yılı için nüfusumuzun 100 milyon olacağını öngörmüştür. Nüfus artışı sonucu bu miktar 2030 yılında 1220 m3‘e ineceği tahmin ediliyor.
Bu noktada, suyumuzun önemi daha da artıyor.Tarımsal sulama alanları ile artan nüfusu, gelişen ekonomisi ve büyüyen kentleriyle Türkiye, "su fakiri" olma yolunda ve bu durumda ülkemizin su zengini bir ülke olmadığı açık bir şekilde görülüyor. Gelecek yıllarda tarımın payı ile evsel ve sanayinin tüketeceği su miktarında da artış olacaktır. Pandemi sürecinde gıdada yaşanan arz, kaliteli, yüksek verimli ürünleri elde etmemiz gerektiğini ve değişen iklim koşullarında suyu tasarruflu ve en gerçekçi bir şekilde israf etmeden kullanmak zorunda olduğumuzu bize gösterdi.
En büyük su kullanıcısı yüzde 70-80 ‘ne varan pay ile tarım (tarımsal sulama) sektörümüz, bizim su yönetiminde tekrar kullanılan suyun kalitesinin uygun şekilde yönetilmesi halinde, arıtılan atık su, tarım sektöründeki su talebini karşılamak için etkili bir alternatif sağlayabilir düşüncesindeyiz. Öte yandan modern sulama yöntemlerinin de büyük bir hızla yaygınlaştırmamız şarttır." diye konuştu.
Su Zengini Değiliz